Selecteer een pagina

Dit weekend zijn we twee dagen naar Schouwen-Duiveland gegaan. Het Zeeuwse eiland heeft veel te bieden. En het blijkt dat ik deze zondag heel veel geluk heb…

Ik heb geen specifieke plannen qua fotografie. Omdat ik mijn nieuwe 400mm Canon-lens wat beter wil leren kennen, heb ik die meegenomen. Op zaterdag maken we een mooie wandeling bij Burgh-Haamstede. Vanaf de vuurtoren over het strand naar het centrum en terug door de bossen. Ik heb mijn 400mm erop zitten en probeer hier en daar een vogeltje te fotograferen. Maar in het bos valt dat nog niet mee. Of de vogeltjes zijn te snel of er zitten takken in de weg. Totdat ik op een bospad een zanglijster zie zitten. Die krijg ik er mooi op! Ook roodborstjes zijn wat makkelijker, die blijven rustig zitten. Een leuke manier om de mogelijkheden van mijn nieuwe lens te leren kennen.

Zondag gaan we eerst naar Zierikzee. We lopen het centrum in om koffie te drinken. Op de terugweg naar de auto zie ik opeens een blauwe flits. Zou het echt zijn wat ik denk dat het is? Opgewonden loop ik het pad af en jawel, daar zit een ijsvogel! Al vanaf dat ik me wat serieuzer met (wild)fotografie bezig ging houden, stond het fotograferen van een ijsvogel zo ongeveer bovenaan mijn wensenlijstje. Ik had echter geen idee waar ik ze kon vinden. En nu zit er in het centrum van Zierikzee eentje recht voor mijn neus. Ik krijg alle tijd om enkele foto’s te schieten, alhoewel dat niet makkelijk is. Het beestje zit namelijk onder een brug in een donkere hoek. Maar ik ben blij met het resultaat!

Mijn dag kan al niet meer stuk. En dan moeten we nog hét vogelgebied in: de Prunjepolder. Er zitten daar een heleboel mooie watervogels. Ik heb helaas weinig verstand van vogels, dus ik weet niet wat de zeldzamere exemplaren in het gebied zijn. Maar aangezien een grote groep vogelaars naar een clubje kleinere vogels aan het kijken is, maak ik daar maar wat mooie foto’s van. Navraag bij vrienden met meer verstand van vogels leert dat het krombekstrandlopers zijn. Deze zijn maar kort in Nederland, dus het is een redelijk unieke waarneming. Ook de kievitten en scholeksters laten zich makkelijk fotograferen. En dan kom ik nog een fotogeniek torenvalkje tegen. Hij houdt mij scherp in de gaten, maar blijft mooi bidden.

En dan krijgen we nog een tip van mijn schoonouders. Er schijnen op Goeree-Overflakkee flamingo’s te zijn. We zoeken op internet waar ze zouden moeten zitten. Dit zou bij de haven van Battenoord moeten zijn. Hier rijden we op de terugweg naar huis praktisch langs, dus het is een kleine moeite om een kijkje te nemen. Gelukkig hebben we die moeite genomen, want ze zitten er echt! Bijzonder om deze vogels in een Zeeuws meer te zien rondstruinen. Je kunt niet heel dichtbij komen en nu blijkt mijn 400mm eigenlijk net niet toereikend genoeg, maar desalniettemin kan ik nog wel wat leuke plaatjes schieten.

Vandaag heb ik mijn eerste echte vogelfotografie ervaring opgedaan. Tijdens zo’n eerste keer meteen een ijsvogel, krombekstrandlopers en wilde flamingo’s kunnen fotograferen is meer geluk dan wijsheid. Maar dat maakt wel dat vandaag een bijzonder geslaagde dag is geworden!