Selecteer een pagina

Per toeval ontdekte ik een paar weken geleden het natuurgebied de Blauwe Kamer. Ik was op zoek naar een vogelkijkhut in de buurt en in de Blauwe Kamer staat er eentje. De Blauwe Kamer ligt tegen Rhenen aan, dus vanuit Tiel is dat een kwartiertje rijden. Maar het compacte natuurgebied heeft nog veel meer moois te bieden…

Ik ben nu een paar keer in de Blauwe Kamer geweest en het verbaast me hoeveel diversiteit het gebied levert. Het merendeel van dit natuurlandschap is niet toegankelijk, zodat het wild wat er huist in alle rust kan leven. De Blauwe Kamer biedt voor veel vogels een veilig onderkomen. Vanuit de vogelkijkhut heb je een mooi uitzicht over een waterplas, waar ik reeds aalscholvers, zilverreigers en meerkoeten in groten getale heb kunnen aanschouwen. Verderop in het veld vind je ook een grote kudde wilde Konikpaarden en Galloway-runderen. Als je geluk hebt, staan de Konikpaarden langs het wandelpad. De veulens zijn behoorlijk nieuwsgierig en komen op je af. Maar het blijven natuurlijk wilde beesten, dus voorzichtigheid is geboden.

Het aanbod van de Blauwe Kamer houdt echter niet op bij dit natuurschoon. Op het terrein staat ook de ruïne van een oude steenfabriek. De steenfabriek stamt uit 1881, maar werd in 1975 definitief gesloten. Gaandeweg de jaren heeft de natuur langzaam weer bezit genomen van de fabriek, maar de contouren zijn nog goed zichtbaar. De fabriek kreeg in 1918 een ringoven, wat een hele verbetering was voor het productieproces. Een deel van deze ringoven is nog toegankelijk en geeft mooie fotografiemogelijkheden. Zeker op een dag als vandaag, als fel zonlicht naar binnen komt vallen. Door een langere sluitertijd te pakken, lukt het om in de schaduwen nog wat definitie aan te brengen.

Na het spelen in de oude steenfabriek gaan we nog even terug naar het uitzicht over de Nederrijn. De horizon is bijna niet vervuild met bebouwing, dus een mooie zonsondergang is goed vast te leggen. Uitdaging is de belichting: je wilt de kleuren in de lucht mooi vastleggen, zonder dat de voorgrond helemaal donker wordt. Een mooie gelegenheid om mijn graduated filters uit te proberen. Met deze filters kan ik de lucht onderbelichten (waardoor de kleuren gehandhaafd blijven), terwijl de voorgrond goed belicht wordt en voldoende definitie behoudt. Het is even uitzoeken hoe ik precies het filter moet plaatsen en welke instellingen ik moet pakken. Live view blijkt een uitkomst, want dan kun je precies zien hoe de foto wordt. De kleuren in de lucht vallen uiteindelijk tegen. Er zijn geen wolken, dus er is niks wat het licht kan weerkaatsen. Maar het was wel een leuke oefening, zodat ik de volgende keer hopelijk meteen weet wat ik moet doen.

Kortom: de Blauwe Kamer heeft genoeg te bieden om een middagje lekker met fotografie bezig te zijn. Hier ga ik dus zeker vaker terugkomen!