Selecteer een pagina

Met familie gezellig een dagje naar de dierentuin is natuurlijk altijd fijn. Maar het wordt helemaal een feest als ik dan ook de kans krijg om een Canon L-lens uit te proberen. Ondanks de slechte weersverwachting kon mijn zondag al niet meer stuk…

Ik heb nog geen Canon-lens in de collectie en eigenlijk ook helemaal geen ervaring met deze lenzen. Laat staan met lenzen uit de L-serie, de professionele lijn van Canon. Maar ik kan er vandaag één lenen en grijp die mogelijkheid dan ook met beide handen aan. Het is al een wat oudere 300mm-lens, zonder stabilisatie. Maar wat een genot om hier mee te fotograferen! Haarscherp en redelijk lichtsterk. Het slechte, donkere weer maakt het soms wel een uitdaging, zeker als dieren in de schaduw en/of achter glas zitten. Maar de Canon-lens stelt ondanks zijn leeftijd razendsnel en accuraat scherp, voelt solide aan en kan tegen een regenbuitje (ook dat hebben we helaas uitgetest).

Hoofdattractie van Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn natuurlijk de panda’s. Ik heb ze nog nooit buiten gezien, maar net als we op het punt staan naar de volgende beesten te gaan, besluit het vrouwtje er toch voor te gaan. Ze staat op en wandelt naar buiten. Ik probeer haar te volgen, maar ze loopt naar achteren. Snel om het gebouw heen en jawel, daar zit ze op een steen. Te eten uiteraard, het lijkt me best wel wat om een panda te zijn. En dan wordt het nog mooier: er komt een zonnetje tevoorschijn, die de kop van de panda precies in het licht zet. Tijd om de lens eens goed te testen! Superscherp en geen last van back- of frontfocus, heerlijk!

De panda staat er goed op. Gelukkig maar, want het begint weer te miezeren. We gaan nog even bij de leeuwen kijken. Als we daar aan komen, ligt een vrouwtje te poseren op een boomstronk. En dan breekt ook nog opeens het namiddagzonnetje door. Deze tijd van het jaar geeft dat mooi hard licht met een gouden gloed. De leeuwen gaan er nog even goed voor liggen. Ideale omstandigheden en daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van. De leeuwen krijgen er ook meer zin in, want ze worden actiever. Dat geeft mooie fotokansen en ik schiet wat weg. Dankzij het licht kan ik hogere sluitertijden pakken, dus het ontbreken van stabilisatie is geen probleem meer.

De lenzen die ik nu heb, zijn stuk voor stuk al toplenzen. Maar de Canon L-lens van vandaag is echt next level. Nu weet ik waar ik voor mag sparen!